Заради покачващите се глобални температури и зачестили засушавания в Етиопия скоро може да се наложи преместване на кафейните плантациите на по висока надморска височина. Страната се подготвя за драматичните действия защото кафето е основния , а и единствен източник на приходи от износ за етиопците. Районите в страната, подходящи за производство на кафе, всяка година се изместват във височина , и някой анализатори предричат че до края на века повечето райони, където се отглежда кафе, особено териториите под 1500 метра надморска височина, вече няма да бъдат подходящи за целта. Това се отнася за около 60 % от традиционните райони за производство. Около 90 % от фермерите, отглеждащи кафе в страната са малки стопанства, а секторът пряко или косвено дава работа на до 20 % от 100-милионното население .Износът за 2017 година е над 220 хиляди тона. Обърнато в пари става дума за близо 900 милиона долара който се вливат в икономиката на страната ежегодно. Затова не е чудно че правителството на страната насърчава фермерите да отглеждат кафе на по-голяма височина - до 3200 метра над морското равнище или с около 1000 метра над обичайното , заради повишението на средните температури с 1,3 градуса по Целзий през последните три десетилетия. Разбира се мерките не се изчерпват само с изместването на плантациите , управляващите предлагат на малки фермери обучение, как да използват дървета за засенчване за да се намали температурата ,различни техники за напояване , методи за по-добро съхранение на насажденията след прибирането на реколтата и др. Обмисля се и въвеждането по-издръжливи сортове кафе, устойчиви на болести и крайности в климата.
|