Събота
07.12.2019
07:55
Здравей Гост
RSS
 
ЗА КЛИМАТА
Начало Регистрация Вход
Каталог статии »
Меню

Категориина статиите
Статии от пресата [216]
Климатичните промени [34]

Анкета
Има ли глобално затопляне
Общо отговори: 4

Статистика

Онлайн общо: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Яндекс
Яндекс.Метрика

Начало » Статии » Климатичните промени

Очаква се покачване на нивото на окена с над метър и може ли технологията да ни спаси?

Края на света   Екстремните метеорологични явления ще се увеличат значително дори ако целите, поставени на Парижката среща за климата през 2015 г., бъдат постигнати, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.Нивата на моретата  след 3 века ще се повишат средно между 70 и 120 сантиметра през следващите два века, дори и правителствата да сложат край на изкопаемите горива, както предвижда споразумението. Повишаването на морските равнища е заплаха, застрашаваща много градове. Научното изследване предвижда, че всеки пет години забавяне в ограничаване на парниковите емисии след 2020 година ще се изразява в допълнително 20-сантиметрово покачване на нивата на моретата .Могат да изчезнат цели нации, като тази на Малдивите в Индийския океан и тази на Кирибати в Тихия океан, съобщава „Ройтерс“.  Отбелязана е и  вероятността от горещи, сухи периоди и много валежи през следващите няколко години в резултат на покачването на глобалните температури и океанското ниво. Климатичните промени вече имат своите последствия - природните бедствия в САЩ през 2017 г. са причинили щети за над 300 милиарда долара.

   Затова не е учудващо че в последните години се прокрадва и идеята за въздействие върху атмосферните условия  Формално учените се занимават с този въпрос от години. От 1962 до 1983 г. американското правителство развива т.нар. Project Stormfury - опит за отслабване на тропическите бури чрез навлизане на самолети в бурята и разпръскването на сребърен йодид в структурата й. Само че самолетите са твърде малки на фона на  размера на бурите, поради това всякакви опити за намеса са пренебрежимо малки като ефект.

Очаква се покачване на нивото на окена с над метър и може ли технологията да ни спаси?
    Подобен е случая и при опита с лазери. Където употребата  на лазери служи за охлаждане на обекти, вместо нагряването им. При този процес се образуват облаци и дори могат да се получат светкавици. Метода се основава на създаване на искри в атмосферата, коитона свой ред предизвикват трусове, отместващи от пътя си водните капчици.


   Друга иновативна идея е за контрол на климата чрез сателити .Но  сателитите имат нужда от специфична технология, за да следят климата и да се позиционират в орбита, а и трябва да съдържат допълнително оборудване за управлението си, което силно увеличава носения от тях полезен товар. Презареждането на сателитите с нужните вещества изисква непрекъснатото изпращане на космически кораби с резервни материали и не е икономически осъществима идея.


   За влияние върху климата най реалистична си остава идеята за на лазери разположени  върху сателити . Лазерните системи нямат нужда от презареждане с материали, а електричество могат  да получат  чрез соларни панели.  Учените вече разработват много ефективни лазери, които могат да бъдат изпратени в орбита.

 

Категория: Климатичните промени | Добавил: Админ (25.02.2018)
Прегледи: 77 | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
omForm">
avatar
Вход

...

Търсене

*

Приятели на сайта
  • uCoz-Официален блог
  • Форум uCoz
  • Психолози БГ
  • Упътвания за ремонт на МПС
  • Нещата от живота
  • Онлайн БГ
  • Вашият сайт тук
  • Вашият сайт тук