Събота
07.12.2019
06:26
Здравей Гост
RSS
 
ЗА КЛИМАТА
Начало Регистрация Вход
Каталог статии »
Меню

Категориина статиите
Статии от пресата [216]
Климатичните промени [34]

Анкета
Има ли глобално затопляне
Общо отговори: 4

Статистика

Онлайн общо: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Яндекс
Яндекс.Метрика

Начало » Статии » Статии от пресата

Инж. Пламен Колев, ЮЗДП: Акцент при проверките през ловния сезон за прелетен дивеч ще бъдат звуковъзпроизвеждащите устройства за привличане на дивеча

Инж. Пламен Колев, началник на отдел „Ловно и рибно стопанство” в Югозападно държавно предприятие, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин, относно старта на сезона за лов на прелетен дивеч.

Фокус: Днес започва новият ловен сезон за пернат дивеч. Кои видове птици ще бъдат разрешени за лов?
Пламен Колев: Разрешените птици за лов са пъдпъдък, гургулица, гугутка, гривяк, горски бекас и бекасин. Разрешени са също и скорец, сврака, чавка, сива и посевна врана, като те са разрешени целогодишно. През август и септември ловът основно е насочен към пъдпъдъка и гълъбовите птици.
Фокус: Какви са превантивните мерки, които трябва да вземат ловците, така че да не се стига до инциденти?
Пламен Колев: Не е лошо, особено за младите ловци, е да си припомнят правилата за боравене с оръжие. Другата превантивна мярка са лентите, шапките и жилетките с ярък сигнален цвят. Липсата им в облеклото се наказва от Закона с глоба от 100 до 500 лева.
Фокус: За какво ще следи Югозападно държавно предприятие и съответните институции по време на сезона?
Пламен Колев: На практика през последните години проверките по спазване на Закона за лова, се организират съвместно с регионалните дирекции по горите, нашите териториални поделения – горски и ловни стопанства, и представител на местната служба за контрол на оръжията. Тази година акцент ще бъде използване на звуковъзпроизвеждащи устройства за привличане на дивеча. Бих искал да напомня, че използването на тези устройства, е забранено и предвидената глоба за нарушение е от 600 до 2000 лева. Тази забрана в Закона не е самоцелна. Тя е свързана, както с биологията на дивеча, така и с морала и етиката при ловуването. С използването на т.нар. машинки се постига струпване на предимно възрастни птици и съответно избиването им без особени усилия и майсторлък. Резултатът е, че не остава кой да приведе младите птици по дългия път към зимните местообитания, а през пролетта – обратно по родните места. За ловците, които не използват тези средства, остава въоръженият туризъм. Призовавам ловците да не режат клона, на който седят и пожелавам наслука на тези, които спазват Закона, морала и етиката в лова.
Фокус: Какви са най-честите нарушения от страна на ловците по време на сезона и съответно какви са санкциите?
Пламен Колев: Най-често срещаното нарушение е ловуване без разрешително за лов. Законът за лова в част „Административно-наказателни разпоредби“ не е променян през последните 5 години и все пак препоръчвам на ловците да погледнат тези разпоредби. Това ще им отнеме не повече от 15 минути, но ще им спести много главоболия. Законът е лесно достъпен и на сайта на Югозападно държавно предприятие, и на този на Министерството на земеделието, храните и горите, както и на Изпълнителната агенция по горите. Ловуването без разрешително се наказва с глоба от 50 до 400 лева, като съществува вариант за конфискуване на оръжието и автомобила, с който е извършено нарушението, както и лишаване от право на лов за срок от 3 години.
Фокус: Често ли възникват инциденти по време на ловуването?
Пламен Колев: За щастие инцидентите са изключително редки и са свързани най-често с неспазване на правилата за боравене с ловни оръжия. Това са 2-3 инцидента. Дори не може да се направи сравнение с войната по пътищата.
Фокус: Каква е процедурата, която трябва да следват ловците, за да бъдат допуснати до лов?
Пламен Колев: Процедурата е проста – заверен билет за лов, валидно разрешително за носене на оръжие и разрешително за лов за съответната дата, място и дивеч.
Фокус: С климатичните промени у нас, е установено, че през последните години прелетните птици намаляват. Това поне показват мониторингите. Отразява ли се това по някакъв начин и на горите?
Пламен Колев: Намаляването на броя на прелетния дивеч през последните 10 години едва ли е свързан с климатичните промени. Проблемът е свързан по-скоро с унищожаването на естествените местообитания, с механизацията и химизацията на селското стопанство, както и боравенето с непозволени средства. Впечатление ми направи едно интересно съобщение в интернет пространството преди 1 месец – на остров Крит в английска военна база, години наред са улавяни с мрежи стотици хиляди пъдпъдъци, за което се води разследване от съответните английски власти. Що се отнася до горите и климатичните промени – без да съм специалист в тази област, всички виждаме съхненето на културите, което няма как да не е свързано с климата.
Фокус: Има ли през последните години някакви промени в правилата за ловуване и въобще в процедурата?
Пламен Колев: Няма промени през последните години. От миналата седмица има работна група, назначена от Министерството на земеделието, храните и горите, която трябва да изработи проект на изменение на Закона за лова.
Фокус: За финал на нашия разговор няма как да не засегнем един от основните проблеми в горите през лятото, а именно горските пожари. По време на ловния сезон има ли завишаване или занижаване в броя на горските пожари? Достатъчно внимателни ли са ловците в това отношение?
Пламен Колев: По принцип практикуването на ловния спорт само по себе си действа дисциплиниращо. Ловците добре знаят, че един пожар унищожава за години наред местообитанието, в което е възникнал. Не е лошо да напомним, че все пак сме в най-пожароопасния сезон и от една незагасена цигара може да възникне цяло бедствие.
Натали СТЕФАНОВАИзточник: http://focus-news.net
Категория: Статии от пресата | Добавил: Админ (12.08.2017)
Прегледи: 43 | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
omForm">
avatar
Вход

...

Търсене

*

Приятели на сайта
  • uCoz-Официален блог
  • Форум uCoz
  • Психолози БГ
  • Упътвания за ремонт на МПС
  • Нещата от живота
  • Онлайн БГ
  • Вашият сайт тук
  • Вашият сайт тук