Събота
07.12.2019
06:35
Здравей Гост
RSS
 
ЗА КЛИМАТА
Начало Регистрация Вход
Каталог статии »
Меню

Категориина статиите
Статии от пресата [216]
Климатичните промени [34]

Анкета
Има ли глобално затопляне
Общо отговори: 4

Статистика

Онлайн общо: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Яндекс
Яндекс.Метрика

Начало » Статии » Статии от пресата

Доверете се на птиците - не на синоптиците

   Колко пъти, подведени от обещанията на синоптиците сте оставяли чадъра си вкъщи и сте обували новите си велурени обувки, само за да се приберете няколко часа по-късно боси и мокри до кости? Въпреки целия научен арсенал, с които днешните шамани на времето разполагат, синоптичните прогнози често са изненадващо неточни. Ето няколко алтернативни начини да се опитаме да предвидим какво ще бъде времето само благодарение на знаците на природата.Познаване на времето:

 • Червени небеса сутрин, червени небеса вечерПовече от 2 000 години хората се опитват да предскажат времето по цвета на небето при изгрев или залез. Още в евангелието на Матей са описани опитите на древните юдейски овчари да разчетат небесните знаци: „А Той им отговори и рече: вечер казвате: ще бъде ведро, защото небето е червено; а сутрин - днес ще има буря, защото небето е тъмнобагрено. Лицемерни, вида на небето умеете да разпознавате, а личбите на времената не можете ли? Казано с думи прости, ако вечер небето е обагрено в червено, утрешния ден ще е хубав. Червените небеса сутрин са предзнаменование за нестабилно време, знак за влошаване на атмосферните условия. Синоптиците признават, че този метод за предсказване на времето, използван преди повече от две хилядолетия, се радва на почти 70% точност. Небето придобива червен отенък, когато има висока атмосферна влажността и слънчевите лъчи проникват в нея под малък ъгъл – обикновено рано сутрин или късно вечер. И тъй като обикновено метеорологичните системи се придвижват от запад на изток, червените небеса сутрин (на изток) са знак, че наближава дъжд. Червените небеса вечер (на запад) показват, че дъждът и влагата вече са отминали.
 • Мирис на дъжд. Цветята миришат по-силно преди дъжд или просто така ни се струва? Ниското атмосферно налягане подпомага по-лесното разпространение на аромата на цветята. Ароматните молекули, които високото налягане задържа, когато времето е хубаво, се разпространяват много по-бързо, когато налягането падне рязко преди дъжд.
 • Пчели. Жуженето на пчелите. Пчеларите ще ви кажат, че винаги малко преди дъжд пчелите жужат по-силно от обикновено и трескаво се прибират в кошера си. Пчелите, като повечето насекоми са изключително уязвими при промяна на атмосферните условия – силен вятър или дъжд могат да бъдат пагубни за тях. Поради тази причина те притежават изострени сетива, които им позволяват да усетят и най-леките колебания в атмосферното налягане, които могат да са индикатор за влошаване на времето.
 • Борови шишарки. Колебаете си дали да си вземете чадър? Погледнете боровите шишарки – те са чудесен индикатор на времето. При сухо време, шишарките се отварят, а когато времето е влажно се затварят плътно. Причината за поведението им се крие в семената, които носят в себе си. Когато времето е сухо, вятърът много по-лесно пренася боровите семенца надалеч.По-влажната време увеличава шанса семето да падне в близост до дървото родител. По този начин новопоникналото дърво ще трябва да се конкурира с родителя си за слънце, почва, вода. Интересното е, че дори когато шишарките са паднали от дървото, процесът на отваряне и затваряне продължава
 • Котки. Котка под дъжда. Широко разпространено е вярването, че ако котката често мие ушите си и зад тях, времето скоро ще се развали. Това твърдение може да е вярно, там където по принцип често вали, но предсказването на дъжд по този начин е изключително неточно. Въпреки това, много хора, които отглеждат котки, смятат, че непосредствено преди влошаване на времето, животинките променят поведението си. Някои стават неспокойни, острят ноктите си или лежат по гръб. Ако познавате типичното поведение на домашния си любимец, промените в него, може наистина да са индикатор на влошаване на атмосферните условия.


Източник: http://sanovnik.bg
Категория: Статии от пресата | Добавил: Админ (11.08.2014)
Прегледи: 70 | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
omForm">
avatar
Вход

...

Търсене

*

Приятели на сайта
 • uCoz-Официален блог
 • Форум uCoz
 • Психолози БГ
 • Упътвания за ремонт на МПС
 • Нещата от живота
 • Онлайн БГ
 • Вашият сайт тук
 • Вашият сайт тук