Отново половин България е под вода, отново гледаме мъката на засегнатите. Промените в климата се усещат все по-силно и засягат пряко всеки от нас. Защо тогава не се обединим около една национална климатична стратегия?
За поредна година половин България е под вода. Хора губят цялото си имущество, отиде по дяволите реколтата, закъсаха туристи в съседна Гърция, където има и десетки жертви.Как реагирахме на всичко това? Гледахме интервюта, в които хора плачат на живо, понаругахме общинските власти, които пак били изненадани, плюхме си в пазвата, задето няма жертви, похвалихме се, че ЕС ни отпуска средства от фонд „Солидарност“...
Вследствие на глобалното затопляне зеленчуците ще се срещат по-рядко навсякъде на нашата планета, ако не бъдат отгледани по-резистентни видове зеленчуци, предупредиха учени, цитирани от Франс прес.Повишаването на температурите с 4 градуса Целзий, което е очаквано през 2100 г., в случай че глобалното затопляне продължи със същите темпове, ще намали реколтите със средно 31,5 процента, сочат резултатите от изследване.С по-топлия въздух и по-малките водни ресурси може да се обясни това намаляване с близо една трета на реколтите от зеленчуци, които са от съществено значение за здравословното хранене. Южна Европа и обширни територии от Африка и Южна Азия могат да бъдат засегнати.
Административните граници също имат значение, общините "Марица" и "Родопи" отдавна функционират като райони на Пловдив
От гледна точка на екологичното измерение градовете са основни фактори, допринасящи за глобалната устойчивост и борбата с промените в климата, тъй като те са местата, където е съсредоточена по-голямата част от потреблението на ресурсите и генерирането на отпадъци и вредни емисии. В Интегрирания план за градско възстановяване и развитие са заложени принципите за „зелено, природосъобразно” развитие, съобразени с модела, който маркирах в отговор на предишния въпрос. Тук Вие ме насочвате към един съществен аспект, свързан с управлението и административните граници на града, респективно общината, която всъщност е териториалната единица за осъществяване на местното самоуправление....
30,5 млн. лв. за чист въздух, управление на отпадъците, съхраняване на биоразнообразието и адаптация към климатичните промени ще получи България. Първото Програмно споразумение за финансиране на програма „Околна среда и изменение на климата" за новия програмен период по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021 между България и страните донори – Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия беше подписано вчера по...
Пустинята Сахара се е разраснала в южна посока с десет процента през изминалия близо век в резултат на климатичните промени, предупреждават учени. Тревожното откритие е базирано върху анализ на сезонните валежи в Сахара в периода между 1920 и 2013 г.Една трета от разрастването се дължи на климатичните промени в резултат на човешката дейност. Останалото се обуславя от естествени климатични цикли като Атлантическата Мултидекадна Осцилация (АМО)...
Фермерът Магнус Бенгтсон, собственик на биологична птицеферма в Скане, Швеция, потърси начин да даде свой принос в борбата с климатичните промени.
"Управлението на плевелите и вредителите с по-благоприятни за климата методи е предизвикателство, което се отплаща", смята стопанинът.
"Цялото земеделие засяга природата, така че мисля, че трябва да работя заедно с нея, а не срещу нея. Работейки с природата, аз помагам за намаляване на емисиите на парникови газове, като в същото време намалявам икономическите разходи", обяснява Бенгтсон.
Изменението на климата влияе все по-силно и все по-негативно върху сектор „Животновъдство“. Топлинният стрес оказва отрицателно влияние не само върху здравето на животните, но и върху производствените им качества. Това от своя страна оказва отражение пряко върху рентабилността на фермерите, припомнят от Vetmeduni Vienna, цитирани от greentech.bg.
Животните се държат предимно в затворени сгради, оборудвани с механични вентилационни системи...
В близко бъдеще Белгия която е известна с вкусната си бира благодарение на климата промени вече ще произвежда все по-добри вина констатира Дойче веле.
Първите лозя в Белгия са засадени едва преди около 20 години. Въпреки това винопроизводството се развива с бързи темпове. Благодарение на климатичните промени, лозарството в страната има многообещаващо бъдеще, твърдят експерти.
В най-голямата винарска изба в Белгия зрее "Шампанско", реколта 2016 година. Шишетата се подредени в палети, които достигат до тавана. След двегодишен процес на зреене идната година виното ще бъде готово за продан. Толкова трае традиционният ферментационен процес, разработен преди повече от 200 години във френския винарски регион "Шампан". Въпреки това белгийският лозар Арно Лерой няма право да нарича своето пенливо вино "Шампанско". За тази цел...
Изпълнителният директор на компания Епъл, Тим Кук каза в сряда, че Китай играе водеща роля в много области, като намаляването на бедността, производството и иновациите...
Българска снаха бори ерозията на лозовите насаждения по стръмните склонове край река Саале в германската провинция Саксония-Анхалт. Проф. Сабине Тишев от Анхалтския университет по приложни науки е привлечена в екипа по специалния европроект LIFE ViEcos, чиято цел е да намали ерозията- ефект от климатичните промени, както и да увеличи биоразнообразието на животински видове в лозята...