Събота
17.11.2018
01:18
Здравей Гост
RSS
 
ЗА КЛИМАТА
Начало Регистрация Вход
Каталог статии »
Меню

Категориина статиите
Статии от пресата [161]
Климатичните промени [34]

Анкета
Има ли глобално затопляне
Общо отговори: 4

Статистика

Онлайн общо: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Яндекс
Яндекс.Метрика

Начало » Статии » Климатичните промени

Климатичните промени унищожават живота в световния океан

  Зоните без кислород или така наречените мъртви зони в океаните, са 4 пъти повече отколкото приз 1950 г, а броят на зоните с много малко кислород край бреговете се е увеличил десетократно.

  Повечето морски обитатели не могат да оцелеят там, а в дългосрочен план това води със себе си опасността от глад за близо 500 милиона души който се изхранват от океаните особено в слабо развитите страни. Това е така поради повишаването на температурата в световния океан , а по-топлите води съдържат по-малко кислород. Крайбрежните мъртви зони пък се получават в резултат от нечистотиите от канализациите и пластмасови отпадъци - поредното доказателство за разрушителното въздействие на човека върху природата. Затоплянето се дължи и на увеличеното количество парникови газове, по-конкретно въглероден диоксид, в атмосферата. Концентрацията на този газ в момента е на най-високото ниво за последните 800 000 години.

   Засегнати от повишението на температурите са и някой конкретни видове като зелените костенурки който обитават водите около Австралия. Мъжките изчезват , за сметка на женските причината е проста – повишените температури който влияят при определянето на пола по време на инкубационния период на яйцата.

  Климатичните промени унищожават живота в световния океан Разбира се повишаването на температурите води и до топене на леда .От него са застрашени и някой сухоземни обитатели като белите мечки, броят на които непрекъснато намалява. Мечките плуват между ледовете , а когато те изчезнат често се давят преди да достигнат до сушата. Опасност за белите мечки са и хората които щом ги забелязват директно ги убиват от страх.

   Любопитно: Столицата на Индонезия –Джакарта потъва. Като основна причина се посочва че местните жители копаят кладенци и изпомпват подпочвените води което води до слягане на почвата под града. 40 % от самата Джакарта са разположени под морското ниво , а повишаването на нивото на световния океан способства за лесното наводняване на града. Сега столицата се води за най бързо потъващия град на планетата. Размекнатата почва буквално поглъща сградите.

Категория: Климатичните промени | Добавил: Админ (10.01.2018)
Прегледи: 34 | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
avatar
Вход

...

Търсене

*

Приятели на сайта
  • uCoz-Официален блог
  • Форум uCoz
  • Психолози БГ
  • Упътвания за ремонт на МПС
  • Нещата от живота
  • Онлайн БГ
  • Вашият сайт тук
  • Вашият сайт тук