Събота
17.11.2018
01:16
Здравей Гост
RSS
 
ЗА КЛИМАТА
Начало Регистрация Вход
Каталог статии »
Меню

Категориина статиите
Статии от пресата [161]
Климатичните промени [34]

Анкета
Има ли глобално затопляне
Общо отговори: 4

Статистика

Онлайн общо: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Яндекс
Яндекс.Метрика

Начало » Статии » Статии от пресата

Как промените в климата влияят на градовете

От гледна точка на екологичното измерение градовете са основни фактори, допринасящи за глобалната устойчивост и борбата с промените в климата, тъй като те са местата, където е съсредоточена по-голямата част от потреблението на ресурсите и генерирането на отпадъци и вредни емисии. В Интегрирания план за градско възстановяване и развитие са заложени принципите за „зелено, природосъобразно” развитие, съобразени с модела, който маркирах в отговор на предишния въпрос. Тук Вие ме насочвате към един съществен аспект, свързан с управлението и административните граници на града, респективно общината, която всъщност е териториалната единица за осъществяване на местното самоуправление.

В административно-териториалното устройство на България има 3 общини, които се състоят само от едно населено място (град) и тяхната територия се ограничава в землищните граници на този град. Това са общините Пловдив, Добрич и Ямбол. Община Пловдив обхваща територията само на град Пловдив, който от своя страна играе ролята на общински център и на другите две съседни общини "Марица" и "Родопи", които обгръщат изцяло града. Освен това община Пловдив в рамките на своята територия се дели на 6 района, подобно на София и Варна. 

До 1987 г. общините "Марица" и "Родопи" са били райони на Пловдив. Практически те функционират като такива и сега. За да могат стриктно да се изпълняват разпоредбите на Закона за местното самоуправление и местната администрация в социално икономическото и устройственото планиране на трите общини, е необходимо интелигентно сътрудничество, коопериране и синхрон във формиране на общинските политики, разработване на стратегическите и планови документи, определяне на приоритетите, мерките и конкретните проекти за реализация. Естествено в този процес община Пловдив доминира, защото нейният потенциал и начин на функциониране формира агломерация, която включва не само територията на общините "Марица" и "Родопи", но присъединява и други общини от областта и дори от съседните области. Плод на това сътрудничество в планирането и управлението е най-успешният публично-частен проект "Тракия икономическа зона", който обхваща шест индустриални зони около Пловдив. Тук са реализирани проекти за над 1 млрд. евро. от български и чуждестранни компании, в които работят над 15 000 души. 

ЗМСМА регламентира възможностите на общините да си сътрудничат и сдружават при планирането, предоставянето на услуги, реализирането на проекти и др. Това надхвърля ограниченията на административните граници и позволява да се вземат ефективни общи решения за постигане на устойчиви резултати, включително по отношение на глобални проблеми, каквито са тези свързани с климатичните промени. От гледна точка на екологичното измерение градовете са основни фактори, допринасящи за глобалната устойчивост и борбата с промените в климата, тъй като те са местата, където е съсредоточена по-голямата част от потреблението на ресурсите и генерирането на отпадъци и вредни емисии.Източник: https://www.marica.bg/
Категория: Статии от пресата | Добавил: Админ (14.04.2018) | Автор: Марица.бг W
Прегледи: 100 | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
avatar
Вход

...

Търсене

*

Приятели на сайта
  • uCoz-Официален блог
  • Форум uCoz
  • Психолози БГ
  • Упътвания за ремонт на МПС
  • Нещата от живота
  • Онлайн БГ
  • Вашият сайт тук
  • Вашият сайт тук