Събота
17.11.2018
01:21
Здравей Гост
RSS
 
ЗА КЛИМАТА
Начало Регистрация Вход
Каталог статии »
Меню

Категориина статиите
Статии от пресата [161]
Климатичните промени [34]

Анкета
Има ли глобално затопляне
Общо отговори: 4

Статистика

Онлайн общо: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Яндекс
Яндекс.Метрика

Начало » Статии » Статии от пресата

Д-р инж. Константин Цанков: Проливните дъждове са в по-активна фаза, заради настъпващите изменения в климата

Д-р инж. Константин Цанков, метеоролог, в интервю за Агенция „Фокус”.

   Фокус: Г-н Цанков, обичайни ли са за географското положение на България тези проливни дъждове, на които станахме свидетели през изминалите дни?

   Константин Цанков: Разбира се, такива дъждове от този порядък е имало и преди, това сочат 130-годишните наблюденията, които се провеждат върху климата. Като интензивност да, като честота е имало такива, но в момента те са в малко по-активна фаза, в резултат на настъпващите изменения на климата. Навсякъде е отбелязано, а и аз съм напълно сигурен, че интензивността ще бъде малко по-голяма и честотата на повторения. Иначе като среден валеж си остават същите, само че по различен начин разположени във времето. В случая имаше едно стечение на обстоятелствата – топене на сняг, валеж на дъжд, той разтопява снега, лапавица, в резултат, на което се формира по-голям повърхностен оток и оттук вече по-голямо количество на скатния оток във водоприемниците.

   Фокус: През 2014 г. станахме свидетели на проливни дъждове, наводнения, градушки. Може ли да се очаква отново такова дъждовно лято, каквото беше изминалото?

   Константин Цанков:Лятото е твърде далеч. Нека да излезем от зимата да минем през пролетта. Твърде много време и тези дългосрочните прогнози по принцип са доста рисковани да се дават за такъв отдалечен период от момента на интервюто, което правим. Никой не може да каже това нещо.

   Фокус: Тези негативни метеорологични явления, каквито са проливните дъждове и ураганният вятър, индикация ли са за някаква климатична промяна?

   Константин Цанков: По принцип да. Те са една сериозна индикация за климатичните промени, но от една страна. От друга страна може да се говори и за цикличност на такива явления през периоди от порядъка на 10-12 години те имат по-засилен или по-отслабващ характер. Още науката не може еднозначно да даде отговор на този проблем, но тенденцията е, че са в резултат на климатичните изменения, които настъпват благодарение на човешката дейност, естествено. Има и други природни фактори, които съчетани едните с другите, дават този ефект.

   Фокус:Какви са тенденциите в изменението на климата в региона, които се наблюдават през последните години?

   Константин Цанков: В нашите изследвания ще има едно завишаване на температурата, като този процес ще е в посока изток-запад, но това е в един изключително дългосрочен период. В порядъка на 30-40 години може да се очаква едно леко изменение, покачване на температурата от порядъка на 1 градус или малко повече. Много трудно може да се фиксира някаква конкретна цифра в момента.

   Фокус: Какво е характерно за времето сега? Ще изчезнат ли тези преходни сезони?

   Константин Цанков: Мненията са разделени, но по принцип ние наблюдаваме едно заглаждане на сезонната изменчивост. Това може да бъде и някакъв цикличен характер на повторение, но в последните няколко години има такава тенденция. Нищо конкретно, нищо сигурно в момента не може да бъде обявено.

    Фокус: Най-общо какво можем да очакваме през 2015 г. от климатична гледна точка?

   Константин Цанков: Много е рисковано. Всички прогнози досега, които са правени дългосрочни някъде от септември-октомври месец досега общо взето не се сбъдват. Тенденцията според мен е едно по-хладно лято и една нормална пролет, но казвайки това нещо отново искам да изтъкна, че в резултат на промените честотата и интензивността ще бъдат малко по-високи. Аз си правя известни изводи, но прогнозите трябва да бъдат регионални. Ние сме определен регион, който обхваща балканския полуостров. Една малка частичка сме от Европа. На картата ние сме в един регион с Турция и Гърция, макар че има съществени различия. Това са вече конкретни разлики, които се знаят от нашите метеоролози и хидролози. Нашите реки са твърде малки с други европейски реки, като Дунав, Рона, Сена, да не говоря за руските реки. При едно стечение на обстоятелствата, като се има предвид нашите възможности и нашето отношение, последствията са налице. За бъдем ефективни, трябва да подготвим един електронен кадастър на нашите водни течения, за да могат да бъдат преоразмерени някои съоръжения, като диги и мостове, така ще преодолеем бъдещи негативни метеорологични явления. По този начин, виждайки къде са слабите пунктове в едно течение, къде трябва да се надстрои, къде трябва да се коригират някои съоръжения, ще се реализира една ефикасна поддръжка, от липсата на която ние страдаме и последствията се виждат.Източник: http://www.focus-news.net/
Категория: Статии от пресата | Добавил: Админ (09.02.2015)
Прегледи: 22 | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
avatar
Вход

...

Търсене

*

Приятели на сайта
  • uCoz-Официален блог
  • Форум uCoz
  • Психолози БГ
  • Упътвания за ремонт на МПС
  • Нещата от живота
  • Онлайн БГ
  • Вашият сайт тук
  • Вашият сайт тук