Събота
17.11.2018
00:55
Здравей Гост
RSS
 
ЗА КЛИМАТА
Начало Регистрация Вход
Каталог статии »
Меню

Категориина статиите
Статии от пресата [161]
Климатичните промени [34]

Анкета
Има ли глобално затопляне
Общо отговори: 4

Статистика

Онлайн общо: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Яндекс
Яндекс.Метрика

Начало » Статии » Статии от пресата

2016: Повратна година за борбата с климатичните промени

Когато говори за промените в климата и битката за запазването им под контрол, 2016-та беше година на противоположности. Еуфорията около супер бързото влизане в сила на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне пропадна дни по-късно с избирането на Доналд Тръмп за президент на сАЩ, подклаждайки опасенията, че той може да изтегли втората най-голяма в света държава-производител на вредни емисии извън договора. Но бумът на усилия за прокарване на климатичните действия – на местно, национално и международни ниво – подхранва надеждите глобалното движение за овладяване на климатичните промени да е станало по-силно от всяко правителство. 
Една от важните причини е, че парите се пренасочват от вредни за околната среда проекти към по-чисти, зелени инвестиции. Възобновимата енергетика стана много по-евтина, което я направи конкурентна на изкопаемите горива на много места. И пред годината, през която се отбелязва нов температурен рекорд, отчасти в резултат на феномена „Ел Ниньо“, правителствата приеха конкретни мерки да защитят хората от климата и екстремното време, като наводнения, суши и бури. И докато краят на 2016 наближава, Thomson Reuters Foundation поиска от експерти да изброят петте водещи признака , че климатичните действия набират скорост. 

Изобилие от споразумения 

Парижкото споразумение за климата влезе в сила през ноември – 11 месеца след изготвянето му от страните-членки на ООН. Бързото му влизане в сила беше неочаквано, но перспективата за скептичен американски лидер в Белия дом пришпори международната решимост за прокарване на ратификацията. 
На преговорите на ООН за климата миналия месец, правителствата си дадоха две години за изготвянето на правилата за прилагането на парижкото споразумение и за преразглеждане на националните планове за задържане покачването на температурата „значително под“ 2 градуса по Целзий. 
През октомври 191 държави в Международната организация за гражданска авиация (ICAO) се договориха за намаляване на въглеродните емисии и компенсираща схема за въздушни пътувания. 
Същия месец 197 страни от Монреалския протокол, за веществата разрушаващи озоновия слой, подписаха изменения за намаляване употребата на хидрофлуорвъглеродите (HFCs) – един от най-бързо увеличаващите се и най-силния от парниковите газове, използван главно при охлаждане и замразяване. 

Изкопаемите горива губят привърженици 

През май Г7 постави за първи път краен срок за прекратяване субсидирането на „неефикасните“ изкопаеми горива, окуражавайки всички държави да го направят до 20205 г., макар на среща по-късно Г20 да се въздържа от твърд ангажимент.
Междувременно управителят на британската централна банка Марк Карни повече атаката за увеличаване на натиска над компаниите да вземат под внимание финансовите усложнения от своите активи от изкопаеми горива. Международна работна група, сформирана да предотврати шока за пазарите от глобалното затопляне, ще поиска от компаниите да разкрият какво правят за рисковете за бизнеса си от климатичните промени, както и от ефекта от намаляването до минимум на вредните емисии. Набира скорост и глобална кампания, притискаща инвеститорите да изтеглят парите си от изкопаемите горива, докато броят на институциите обещали да го направят достигна 688, което представлява управлявани активи за над пет трилиона долара. 

Възобновяемите енергийни източници привличат вниманието 

Международната агенция за енергетика повиши петгодишната си прогноза за растеж на възобновимата енергия, благодарение на силната подкрепа за тази политика в САЩ, Китай, Индия и Мексико, както и сериозния спад в цената. Възобновяемите енергийни източници надминаха въглищата миналата година, за да станат най-големият източник на инсталиран енергиен капацитет в света. 
Соларната енергия имаше добра година, след като 2016-та извести първият околосветски полет със соларен самолет, на четири континента оповестиха планове за пътища павирани със соларни панели, а „Тесла мотърс“ представи соларни плочи за покрива на автомобила. 
Група от 48 най-застрашени от климатичните промени развиващите се държави обявиха, че ще се стремят към 100% възобновима енергетика преди 2050 г. 

Тласък за подготовка

Тежките засушавания, свързвани с мощния „Ел Ниньо“ и засягащи над 60 милиона души, особено в Южна Африка, напомнят на правителствата за важността да се подготвят за екстремно време и климат, като подобрят инфраструктурата, обществените услуги и осигуряването на храна. Посланици в ООН подготвиха чернова за намаляване на щетите от подобни събития в бъдеще, а хуманитарните агенции изпробват иновативни начини за осигуряване на средства там, където са нужни преди бедствието да е станало. 
Междувременно развиващите се държави разработват национални планове за адаптиране към ефектите от климатичните промени, като свирепо време, покачващи се морски нива и топящи се глетчери – подкрепени с пари от Фонда за зелен климат. 

Заедно с климатичната тълпа

Тази година суматоха от инициативи за справяне с климатичните промени стартираха или се разраснаха, включвайки компании, инвеститори, градове, местни правителства и други. Например коалицията Under2, клуб от регионални правителства ангажирали се да намалят своите вредни емисии с 80% до 2020, увеличиха членовете си до 165, равняващо се на една трета от глобалната икономика. 
А инициативата „Научно-базирани цели“ обяви, че над 200 компании са обещали да си поставят цели за намаляване на вредните емисии, съгласно глобалните усилия за запазване покачването на температурата под два градуса. 
„2016-та година наистина бележи прехода от безкрайни разговори и глобални преговори за това, как да се спрат климатичните промени към действия на правителства, провинции, градове, компании, парламенти и засегнати общности“, каза Салеемул Хук, директор на Международния център за климатични промени и развитие (ICCCAD).Източник: http://focus-news.net
Категория: Статии от пресата | Добавил: Админ (23.12.2016)
Прегледи: 10 | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
avatar
Вход

...

Търсене

*

Приятели на сайта
  • uCoz-Официален блог
  • Форум uCoz
  • Психолози БГ
  • Упътвания за ремонт на МПС
  • Нещата от живота
  • Онлайн БГ
  • Вашият сайт тук
  • Вашият сайт тук